Armengol reclama al & # 039; Estado la restricción de las conexiones marítimas con Italia y otras zonas más afectadas por el Sars-CoV-2

El Govern ha demanat a l’executiu central que estengui les bonificacions als fixes discontinus als mesos d’abril i maig

Es duran a terme mesures complementàries a les que implementi l’Estat per garantir la liquiditat de les empreses i protegir els treballadors de les Illes

 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reclamat la restricció de les connexions marítimes amb Itàlia i de les zones més afectades pel Sars-CoV-2, una mesura que ja es va reclamar “fa uns dies de manera urgent” al govern central. Ho ha anunciat aquest dijous al Consolat de Mar després de la mesa de diàleg social ampliada, que ha reunit les institucions públiques i els principals agents econòmics i socials de la comunitat.

El primer missatge que ha volgut donar la presidenta, però, ha estat de condol als familiars de la víctima mortal a causa de la malaltia a les Illes Balears, així com de suport a les famílies de les persones ingressades.

El fet de ser una comunitat insular, ha explicat després, ha empès a “extremar” les mesures dirigides a contenir l’expansió del Coronavirus, amb la prioritat de protegir els col·lectius més febles. Per aquest motiu ha tornat a fer una crida a l’Estat perquè entengui que la insularitat “permet controlar millor” l’entrada de gent a les Illes que provengui de les zones amb més afectació: “Hem demanat mesures de contenció i mesures econòmiques perquè la gent no pateixi tant davant d’aquesta situació sobrevinguda”, ha expressat.

De fet, durant la reunió s’han exposat algunes de les accions que es duran a terme per pal·liar els efectes socioeconòmics de la malaltia. Per exemple, a petició dels agents econòmics i socials, es crearà de manera imminent una comissió de treball que es convocarà de manera periòdica per pactar les mesures que el Govern pugui posar en marxa, com es va fer per abordar la crisi de la caiguda de l’operador turístic Thomas Cook.

Ara bé, s’espera que l’Estat aprovi les seves pròpies mesures per poder aplicar-les a les Illes Balears i realitzar-ne de complementàries perquè siguin més eficients. En aquest sentit, el Govern ha exigit també a l’Estat que s’estenguin les bonificacions de les cotitzacions a la Seguretat Social dels treballadors fixos discontinus als mesos d’abril i maig. També ha demanat que els afectats per un Expedient Temporal de Regulació de l’Ocupació puguin rebre la prestació per atur, però sense consumir-la, així com aquelles persones que no arribin al mínim de cotització també puguin rebre-la. Armengol ha apuntat que entre el Govern i sindicats també es farà un seguiment de tots aquests processos per garantir el dret dels treballadors.

Per altra banda, s’han reclamat mesures per facilitar la liquiditat de les empreses i que aquestes puguin fer front a les despeses generades. De fet, dilluns s’ha convocat als agents del sistema financer de les Illes per abordar un pla de mesures complementàries perquè garanteixin, també, la liquiditat a les empreses i la protecció als treballadors de la nostra comunitat.

Reunió amb Pedro Sánchez

El Govern fa un seguiment minut a minut de la malaltia i de les seves conseqüències, tant sanitàries com sociolaborals. La presidenta ha explicat que s’aniran prenent mesures cada dia i adaptant-se a cada escenari. A més, Armengol es reunirà dissabte per videoconferència amb el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, i la resta de presidents autonòmics per fer-ne un seguiment interterritorial.

Per altre costat, la presidenta es reunirà amb tots els grups parlamentaris per exposar les mesures que es duran a terme i l’estat actual de la malaltia. Armengol també ha sol·licitat una compareixença extraordinària al Parlament per debatre i acordar de forma pública les mesures més adients. “Necessitam unitat d’acció política, institucional i de la societat civil. És un moment complicat, però la responsabilitat, la serenor i l’acció unitària farà que tota la ciutadania pugui superar una crisi que afecta tot el món”, ha expressat la presidenta. “En podrem sortir i també podrem redreçar la situació econòmica. No escatimarem cap esforç per afecti el menor possible a aquesta comunitat”, ha insistit.

Responsabilitat social

Armengol ha agraït la confiança i la responsabilitat social, ja que tot i que té una incidència baixa a les Illes i afecta de manera lleu al 80% dels infectats, pot tenir complicacions a les persones més vulnerables. “Tenim una responsabilitat molt clara que ens obliga a estar el més previnguts possible. Aquesta situació és la que ens fa adoptar mesures que tenen per objectiu principal evitar aglomeracions de gent de risc i d’altres regions”, ha apuntat, afegint que “la nostra recomanació, i on entenem que hi ha una part important de responsabilitat social, és la d’evitar les concentracions de persones que no siguin estrictament necessàries”.

La presidenta també ha recordat que és molt necessari que se segueixin totes les recomanacions de prevenció que es fan des del Servei de Salut, el Ministeri de Salut i l’Organització Mundial de la Salut, que treballen de forma coordinada en tot moment: “En sortirem més aviat i millor si actuam d’aquesta manera”.

Per altre costat, ha agraït la feina de tot el personal sanitari i ha incidit en què hi ha una “confiança plena” amb la seva tasca. “Tenim un servei sanitari excel·lent, amb magnífics professionals que actuen a l’alçada de les dificultats que suposen situacions com aquesta”, ha apuntat.

A la reunió hi han assistit:

– Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears

– Aina Calvo, Delegada del Govern a les Illes Balears

– Josep Lluis Colom, conseller executiu d’Hisenda i Funció Pública del Consell de Mallorca

– Susana Mora, presidenta del Consell Insular de Menorca (videoconferència)

– Carolina Escandell, consellera de Benestar Social del Consell d’Eivissa (videoconferència)

 – Juan Miguel Costa, director Insular de Turisme Consell d’Eivissa (videoconferència)

– Alejandra Ferrer, presidenta Consell Insular de Formentera

– Juan Pedro Yllanes, vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius

– Pilar Costa, consellera de Presidència, Cultura i Igualtat

– Fina Santiago, consellera de Serveis Socials i Esports

– Patricia Gómez, consellera de Salut i Consum

– Rosario Sánchez, consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors

– Iago Negueruela, conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball

– Llorenç Pou, DG de Model Econòmic i Ocupació

– Rosa Ana Morillo, DG de Turisme

– Virginia Abraham, DG de Treball

– Vanessa Rosselló, DG Promoció Econòmica

– Xavier Ramis, DG Transport Aeri i Marítim

– Carmen Planas, presidenta de CAEB

– José Luis García, secretari general de CCOO

– Alejandro Texias, secretari general d’UGT

– Justo Saura, president de PIMEB (videoconferència)

– Rafael Roig, president FEBT, FEHM i president de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres

– Francesc Mulet, president d’AVIBA

– Bartolomé Servera, AFEDECO

– Manuel Sendino, Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera (videoconferència)

– Azucena Jiménez, presidenta ASHOME (videoconferència)

– Antoni Serra, president HABTUR

– Joan Gual, president de l’Autoritat Portuària

– Antoni Mercant, president de la Cambra de Comerç de Mallorca

– Rubén Adrián, president de la Cambra de Comerç de Menorca (videoconferència)

– José Luis Benitez, Cambra de Comerç d’Eivissa (videoconferència)

– Antoni Salas, president FELIB

Source link

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *