La Biblioteca Valenciana Digital (Bivaldi), a través de la xarxa social Pinterest, mostra els fons gràfics, antic, modern i d’hemeroteca de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu. En total, s’exhibeixen 34 taulers que sumen 2.380 ‘pins’ o imatges de Pinterest, que susciten un afluència de visitants mensuals que superen els 82.000 visitants únics.

El ‘pin’ més vist es correspon amb un anunci de màquines de cosir Singer de la ‘Guía de Valencia y su región: panoramas, costumbres, fiestas levantinas y programa de la feria’ de l’any 1912, publicitat inserida per un establiment valencià que es trobava a la plaça de la Reina núm. 2. Aquest ‘pin’ acumula en els últims 30 dies 15.500 visualitzacions.

A la fi del 2012, la Biblioteca Valenciana Digital va obrir el seu compte en la xarxa social Pinterest, i va crear un conjunt de panells dedicats a l’obra de Vicent Blasco Ibáñez, fotografies històriques relacionades amb el territori valencià i la ciutat de València, digitalitzacions d’exlibris pertanyents a les col·leccions de la Biblioteca Valenciana i documents del Regne de València en el seu 775é aniversari.

A continuació, hi van seguir els taulers d’Alacant ciutat i Castelló de la Plana i altres temes diversos com les modes, els usos i els costums valencians, la col·lecció cervantina de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, les fotografies relacionades amb l’Exposició Valenciana Regional de 1909, col·leccions del fotògraf Finezas sobre la Guerra Civil espanyola en la València republicana, mapes, gravats antics, portades d’almanacs i calendaris, panells dedicats a les Falles, al cinema, a la publicitat, cartells de circ, etiquetes de taronges, il·lustracions extretes dels manuals del navegant Jorge Juan, cartells taurins, entre altres, tenen cabuda en l’espai de Bivaldi d’aquesta xarxa social.

El públic s’ha interessat pel panell dedicat a les institucions, associacions, empreses i infraestructures valencianes, que reflecteix de manera visual el dinamisme extraordinari de la societat valenciana dels segles XIX i XX.

Es poden consultar imatges relacionades amb la xarxa ferroviària, ports, balnearis, pedreres, cellers, ponts, magatzems de taronges, centres d’ensenyament, sindicats, transportistes, hospitals, maquinària agrícola, equips de futbol, orfenats, bandes de música i un llarg etcètera.

El patrimoni històric relacionat amb l’activitat dels centres administratius i militars, i el valuós patrimoni de l’Església catòlica i les seues institucions completen aquest interessant calidoscopi valencià.

L’última incorporació a Pinterest Bivaldi ha sigut un panell etnològic de fotografies de temàtica post mortem, en què es reflecteixen els usos i costums d’una època, des de mitjan segle XIX fins a ben entrat el XX, en forma de fotografies que buscaven immortalitzar un record de les persones mortes, bé al llit mortuori, o simulant estar adormides, sovint al costat dels seus familiars.

Igualment, Bivaldi ha enriquit la seua aportació a la biblioteca digital europea d’accés lliure ‘Europeana’, i ha compartit obres valencianes en els panells col·laboratius ‘Vintage Summer Days’ i ‘Vintage Circus Posters’ de PINTEREST, amb més de 10.000 seguidors cada un. La premsa satírica valenciana destaca amb un panell que recull l’humor, la sàtira i un toc d’erotisme.

Totes les imatges de Pinterest Bivaldi enllacen directament amb els seus registres bibliogràfics corresponents, en què es poden consultar les obres íntegres i amb una qualitat superior.Source link

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *